asarp banner klar lång
Skärmavbild 2011-06-25 kl. 15.45.39

Hej och välkomna till vår renoveringsblogg! Vi heter Ida och Jerker och här kan ni ta del av vårt renoveringsprojekt. Det sägs att hus kommer till en och vi kan bara hålla med. Trots att huset är lite stort och det finns oerhört mycket att göra så föll vi för det första gången vi såg det. Läs mer...
Skärmavbild 2011-04-12 kl. 15.11.44
nedervaningA

overvaningA

• Förstuga
• Sal
• Salong
• Arbetsrum
• Kök
• Serveringsgång
• Allrum
• Fasad
• Utbyggnad
• Trädgård
• Flyglarna
Vinden
• Gårdsplan
2011
2010
2009
2008
2007
• Trädgård

Barock eller villaträdgård

baksida bSå här här går tankarna kring trädgården på baksidan. Vi sätter upp ett jägarstaket i linje med kortsidorna precis som på framsidan men man lämnar en remsa ut mot åkerkanten där fåren kan passera. Grindar i anslutning till huset så man kan ta sig från den naturligare "parken" med betande får till den ordnade lilla baksidan. Så långt känner vi oss ganska säkra. Sen kan man göra som man vill, antingen har man det hela som en villaträdgård med välklippt gräsmatta för barnen eller så kan man styra upp det hela som en liten och strikt barockträdgård eller någonstans mittemellan förstås.

Det vore trevligt med ett växthus för lite plantering men också för att förlänga säsongen med, man kan tänka sig olika alternativ men det vi fastnat för nu är att flankera staketet med två byggnader. Den södra som ett växthus och den norra som en verktygsbod/lekstuga. Kanske en ordnad köksträdgård mellan boden och växthuset, i kombination med något blickfång, ex blomrabatt. Vore man riktigt traditionell så kanske köksträdgården skulle ha en lite mer undanskymd plats, så vi är inte säkra än. Kanske skippa köksträdgården här och istället ha en rosenplantering? Men går man så långt så kanske man inte heller ska stoppa mittaxeln, utan låta den gå ut genom en öppning i staketet så blicken inte stannar upp utan fortsätter ut över åkern.

Vi funderar på att öppna upp för en dubbeldörr i salen motsvarande dubbeldörrarna på framsidan, på det viset blir baksidan mer lättåtkomlig. Mittaxeln kan då gå fritt rakt igenom huset. Antingen kan en altan byggas eller en trappa direkt ner för morgonkaffe och lunch. Gör man en altan så blir det en naturlig förlängning av salen, kanske för middagar under varma sommarkvällar. Det som kan svida är att den rustika, gamla, känslan i salen risker att få sig ett nagg i kanten och att ha altanen som en förlängning av salen känns ganska modernt. Inte för att det här funnits tidigare, titta bara på alla slott och större herrgårdar, men den lite mer enkla karolinska känslan i det sexdelade planet riskeras och den kanske man borde vara rädd om?Comments

En plan för trädgården

Plan b
Under de år vi bott här så har vi haft ett tydligt renoveringsfokus på husen, det känns som vi hela tiden har skött trädgården med vänsterhanden. Men om man tänker efter så har ändå åtskilliga timmar lagts på att rensa sly, plocka skrot i form av överväxta kylskåp och ölburkar, ta bort nerblåsta träd, klippa gräsmatta etc. Detta slit i kombination med tidsbrist och ren och skär trädgårdsokunskap har lett till att engagemanget varit lågt. 

Men när vi nu i höstas ordnande med framsidan så gjorde det lite oväntat att även trädgården fick karaktär. Inramningen av gårdsplanen innebar att allt på andra sidan staketet samlades ihop till något eget. Grinden skapade en tydlig ingång och blev en utgångspunkt, en gnista för vår trädgårdsplan. Dessutom har vi haft fåren, de har gjort ett fantastiskt arbete genom att beta ner och omvandla trädgården från en ogenomtränglig urskog till en synlig park med konturer och former.

Så tankarna har börjat komma och det finns nu en grov plan för trädgården. Den är enkel och förhoppningsvis genial och ser till våra förutsättningar med barn, för lite tid och en samtidig önskan att emellanåt kunna sitta ner i trädgården och ta det lugnt med ett glas saft. Eller ett glas gott vin för den delen. Vi behöver utveckla trädgården stegvis, i takt med att vi lär känna den, i takt med vad vi hinner med och i takt med vårt trädgårdskunnande.  Så, hur gör vi nu med den lite stympade gamla trädgården? Vi ska utnyttja fåren så mycket som möjligt och begränsa de ytor som kräver underhåll. Efter hand som tid, lust och kunskap växer så kan man "återerövra" mer och mer av trädgården. Om man vill. 

Det går nu en axel, väst-öst, rakt mot mangårdsbyggnadens dubbeldörrar. Vi tänker att man fortsätter denna axel rakt igenom huset och ut på baksidan. Här skapar vi en hanterbar gräsyta där vi har mer kontroll, mer ordnat och ansat. Kanske mer symmetrisk barock i förlängningen. Vi ramar in ytan med ett staket i linje med kortsidorna, precis som på framsidan. Utanför blir det mer av en engelsk trädgård eller park som får växa fram efter hand och där vi låter fåren agera gräsklippare!

I några kommande inlägg så tänkte vi dyka ner i de olika delarna av trädgården och förklara hur vi tänker, hoppas vi kan få lite feedback från kloka trädgårdsägare.

Comments

Samlad gårdsplan och trädgårdskraft

Till höstens projekt hörde gårdsplanen. Vi grusade stora delar så som det tidigare varit och valde till slut att ha en rundel mitt på. Själva grusplanen är oregelbunden även om den är balanserad mellan höger och vänster, den är alltså bredare mellan flyglarna och smalnar av liksidigt upp närmare huset. Se bild nummer två i det här blogginlägget. Anledningen till att det blev en rundel istället för en rektangulär form, som vi länge tänkt att vi skulle ha, var delvis för att det känns som om en rund form lättare knyter ihop olika delar av den lite oregelbundna gårdsplanen. Ytterligare linjer i och med en rektangulär "rundel" riskerar att det skulle spreta ännu mer. Men trots valet av en cirkel så kändes det ändå som om gårdsplanen inte blev riktigt samlad.

Vi löste det hela genom att bygga ett lite högre staket som avgränsar ut mot trädgården, då skapades en tydlig linje mellan trädgårdsrummet och gårdsplansrummet men man ser fortfarande ner och ut i det gröna gräset med de gamla uppstammade träden. På köpet får man en välkomnande och samlande entré mot trädgården i och med det nya grindhålet som också gör allt mer lättplanerad jämfört med att ha en flytande övergång och ingång. Det här har faktiskt gett oss helt nya krafter för trädgården som har känts lite tung med enbart grovgöra som slyrensning, sågande av gamla nerblåsta träd och vedhuggande. Staketet med grindhålet har gjort att en fantastisk plan för trädgården har växt fram, mer om den senare. Nu längtar vi till våren då man kan sätta spaden i jorden igen!


IMG_0613
Staket i linje med gavlarna

IMG_0618
Det är behandlat med roslagsmahogny alltså linolja, terpentin och ren tjära i lika delar, pigmenterat så det går lite mer åt svart så som det gjorde förr.

IMG_0616
Nya grindhålet, vi funderar på rutig grind. Röda stolpar svart grind? Allt svart? Kanske gult?

Comments

Bröllopsfesten i Åsarp

huset
Här kommer ett lite mer personligt blogginlägg, med bilder från bröllopet och festen. Vi vill bara meddela att det var fantastiskt, vi är så glada för bröllopet. Tänk att vi lyckades, att vi fick iordning huset så pass att vi kunde ha bröllopsfesten här, och vilken otrolig fest det blev! Alla de timmar vi lagt ner, i princip all vaken ledig tid månaderna innan bröllopet, allt slit var verkligen mödan värd. Det är också anledningen till att det varit tyst härifrån ett tag, vi har helt enkelt behövt ta igen oss. Men det kanske är bra med viloperioder, så får tankarna tid att samla sig i ett sånt här livsprojekt, och det ger även huset lite andrum. Tyvärr han inte putsen bli klar efter en del missöden med hantverkare, men vi lyckades klä huset i en bröllopsskrud som gjorde att man glömde skavankerna.

Tack alla som hjälpte till med bröllopsröjande, städande, matlagande och skrudande. Utan er hade den här underbara dagen inte varit möjlig, ni kommer finnas i våra hjärtan så länge vi lever.
Comments

Från ovan

DSC_2723

Det är märkligt vad lite perspektiv på tillvaron gör! De här bilderna ger ytterligare en dimension åt huset och tomten, kul! En del av de bilder vi har lagt upp här på bloggen, inklusive de här på huset ovanifrån, är tagna av Robin. Ni kann lätt särskilja vilka foton robin har tagit, de är helt enkelt några snäpp snyggare än resten... :) Titta in på Robins flogg om ni vill se lite bra bilder eller är intresserade av flygning.Läs mer...
Comments