asarp banner klar lång
Skärmavbild 2011-06-25 kl. 15.45.39

Hej och välkomna till vår renoveringsblogg! Vi heter Ida och Jerker och här kan ni ta del av vårt renoveringsprojekt. Det sägs att hus kommer till en och vi kan bara hålla med. Trots att huset är lite stort och det finns oerhört mycket att göra så föll vi för det första gången vi såg det. Läs mer...
Skärmavbild 2011-04-12 kl. 15.11.44
nedervaningA

overvaningA

• Förstuga
• Sal
• Salong
• Arbetsrum
• Kök
• Serveringsgång
• Allrum
• Fasad
• Utbyggnad
• Trädgård
• Flyglarna
Vinden
• Gårdsplan
2011
2010
2009
2008
2007
• Arbetsrum

Pimpade hyllor

P1010072
Ni är några som frågat om våra bokhyllor och här kommer det osminkade svaret. Det är pimpade Billy-hyllor.

När går man över gräsen till pastisch? Ett sceneri, en fuskfasad? Ett gammalt ansikte med botoxade läppar? Vad är ärligt? Det är något som aldrig verkar få ett svar och som verkar diskuteras ofta inom byggnadsvården. Hos mig snurrar den frågan lite väl ofta i huvudet för att det ska vara hälsosamt, jag är lite överkänslig för att kliva över gräsen. Den där hårfina gräsen mellan ärligt och pretentiöst i byggnadsvården. Eftersom gränsen är så hårfin och slingrar sig fram och byter riktning i olika ämneslandskap så är den så lätt att kliva över. Oj, nu kände jag mig plötsligt obehagligt konservativ. Hu.

Nåja. Om man nu vill hålla sig på en sida av gränsen vilket jag verkar vilja göra, så blir det ofta en balansgång där man ibland råkar kliva över på andra sida. Mitt synsätt är att när det gäller hus så behöver man tid, fundera. Men när det gäller sådant som inte gör åverkan på ett gammalt hus, som exempelvis hyllor, så spelar det inte så stor roll! Det gör inte så mycket om man kliver över gränsen helt enkelt. Det var en av anledningarna till att vi valde lösa bokhyllor istället för fasta platsbyggda. Hyllorna är uppenbart nya men passar förhoppningsvis in utan att se ut som knallrosa läppstift i en 350-plus-årings russinskrynkliga plyte! Och skulle det nu ändå bli knallrosa läppstift utav det hela så är fördelen med läppstift jämfört med boutoxade läppar uppenbar, det går att torka bort!

Så. Här kommer några bilder på våra sex pimpade hyllor. En bas är byggd för att höja upp den lite låga hyllan och för att få den närmare väggen då golvlistens bröstning sticker ut 5-6 cm. Sedan en ram inklusive dörrar och ovan på det en avgränsande hylla i färdig stavlimmad furu. Därefter hyllor, där den första sitter högt för att få plats med lite annat. Det hela avslutat med ett krön av färdighyvlade lister. Sammanlagt tog byggandet ett par dagar, men det tråkiga slipandet och målandet tar tid.


P1010065
Arbetsrummet från farstun. Kapprum till höger.


P1010066
Prydligaste hyllan med trevliga gamla böcker.


P1010079
Tre av hyllorna. Som ni ser är vi inte särskilt ordningsamma av oss.


P1010069
Enkelt klassikt uppbyggt krön.
Comments

Arbetsrummet är klart

P1000752
Äntligen. Det gamla herrummet, alltså vårt arbetsrum har återfått sin forna glans! Det är nu rivet, torkat i 6 månader och återuppbyggt efter den förödande vattenläckan. Så nu är vi i samma läge i renoveringen som för ungefär ett år sedan, men det vill vi inte tänka på nu. Vi är bara glada att allt är klart! Det är sparsamt möblerat och vi har inte riktigt har hunnit bo in oss, men vi lägger upp lite bilder i alla fall. Färger för den som är intresserad. Gysinges grönblå matta linoljefärg på väggarna, listverk i grön umbra och vitt, dekorlist i gulockra. Grått golv med liten dragning åt blått.

P1000748P1000759P1000765P1000766
P1000755
Comments

Ett guldkorn i renoveringsslitet

dsc04387
Mitt i allt renoveringsslit så kommer det ibland guldkorn som gör en extra glad över att man inte lät bygga ett nytt hus, och som utan tvekan väger upp för allt arbete. Här är ett sådant exempel. Just nu har vi fokuserat oss på herrummet och där på väggarna under flera lager av tapet, treetex och ännu fler tapeter så har vi hittat underbara schablonmålnigar som vi tror är från 1700-talet. De är ströplade på lumppapp som limmats upp mot lerklinade väggar, har ljus himmelsblå botten med vita och gröna lyror och ljust gula blommor däremellan. Troligtvis limfärg. Här på bilderna ser ni den del som vi tagit fram, ni får tänka er resten av väggen med samma mönster. Väggytan delades av med en bröstlist i fönsterhöjd, där nedre halvan var enbart klinad och målad i samma ljusblå som bottenfärgen som på den övre delen, men flera nyanser ljusare. Vackert! Om det har varit speglar målade där under bröstlisten vet vi inte eftersom den delen är förstörd, men det är ganska troligt. Vi som har bollat fram och tillbaka kring hur vi ska göra med väggarna i stora salen på nedervångingen, måla, speglar eller inte, schabloner, färger? Nu vet vi! Klicka vidare för några fler bilder.Läs mer...
Comments

Hur skrapar man bäst ner ett limfärgsmålat tak?

DSC04360A
Att göra iordning ett gammalt tak är bland det jobbigaste man kan göra, tänk er ett flagnade tak i pärlspont målat med en alkydoljefärg lager på lager. Burr, jag ryser vid bara tanken och axelmusklerna krampar till som för att påminna om hur det var sist. Därför har vi nu dragit på nerskrapningen av sovrumstaket i det längsta, och på något konstigt vis har man hittat andra saker att syssla med fast sovrumstaket egentligen står på tur. Men nu är det gjort. Tidigare har vi använt oss av slipmaskin, en sk giraff. Men nu ville vi inte slipa, vi ville skrapa. Ja, ville och ville, men vill man behålla och se spåren från handhyveln i de gamla kilsågade takbrädorna så finns inte så många alternativ. Om nu inte taket är målat med limfärg vill säga. Här utvärderar vi lite olika metoder vi provat.
Comments