asarp banner klar lång
Skärmavbild 2011-06-25 kl. 15.45.39

Hej och välkomna till vår renoveringsblogg! Vi heter Ida och Jerker och här kan ni ta del av vårt renoveringsprojekt. Det sägs att hus kommer till en och vi kan bara hålla med. Trots att huset är lite stort och det finns oerhört mycket att göra så föll vi för det första gången vi såg det. Läs mer...
Skärmavbild 2011-04-12 kl. 15.11.44
nedervaningA

overvaningA

• Förstuga
• Sal
• Salong
• Arbetsrum
• Kök
• Serveringsgång
• Allrum
• Fasad
• Utbyggnad
• Trädgård
• Flyglarna
Vinden
• Gårdsplan
2011
2010
2009
2008
2007

Samlad gårdsplan och trädgårdskraft

Till höstens projekt hörde gårdsplanen. Vi grusade stora delar så som det tidigare varit och valde till slut att ha en rundel mitt på. Själva grusplanen är oregelbunden även om den är balanserad mellan höger och vänster, den är alltså bredare mellan flyglarna och smalnar av liksidigt upp närmare huset. Se bild nummer två i det här blogginlägget. Anledningen till att det blev en rundel istället för en rektangulär form, som vi länge tänkt att vi skulle ha, var delvis för att det känns som om en rund form lättare knyter ihop olika delar av den lite oregelbundna gårdsplanen. Ytterligare linjer i och med en rektangulär "rundel" riskerar att det skulle spreta ännu mer. Men trots valet av en cirkel så kändes det ändå som om gårdsplanen inte blev riktigt samlad.

Vi löste det hela genom att bygga ett lite högre staket som avgränsar ut mot trädgården, då skapades en tydlig linje mellan trädgårdsrummet och gårdsplansrummet men man ser fortfarande ner och ut i det gröna gräset med de gamla uppstammade träden. På köpet får man en välkomnande och samlande entré mot trädgården i och med det nya grindhålet som också gör allt mer lättplanerad jämfört med att ha en flytande övergång och ingång. Det här har faktiskt gett oss helt nya krafter för trädgården som har känts lite tung med enbart grovgöra som slyrensning, sågande av gamla nerblåsta träd och vedhuggande. Staketet med grindhålet har gjort att en fantastisk plan för trädgården har växt fram, mer om den senare. Nu längtar vi till våren då man kan sätta spaden i jorden igen!


IMG_0613
Staket i linje med gavlarna

IMG_0618
Det är behandlat med roslagsmahogny alltså linolja, terpentin och ren tjära i lika delar, pigmenterat så det går lite mer åt svart så som det gjorde förr.

IMG_0616
Nya grindhålet, vi funderar på rutig grind. Röda stolpar svart grind? Allt svart? Kanske gult?

Comments

Höstprojektet

P1000959För vår del började hösten den gångna helgen. Löven har börjat falla från den stora lönnen och vårt höstprojekt inleddes med besked. Ni vet, ibland behöver man helt enkelt ta tag i situationen och inte bara ligga där och fundera fram och tillbaka på hur man borde göra. Så på fredagskvällen stod Sune helt plötsligt där med sin grävmaskin och det var verkligen hög tid att ta alla de där besluten om hur gårdsplanen ska se ut. Som tur är har vi vår vän Björn som med sin säkra blick och vana att bestämma hjälpte till i beslutsfattandet. En tuff arbetshelg senare är projektet påbörjat och ser ut så här.


P1000995
Det blev till sist en rund rundel, rotunda. Även om en rektangel länge stod högst upp på listan. Vi valde även att ha gräs den sista biten ut mot staketet för att behålla lite mjukhet. Grus hela vägen upp skulle säkert blivit snyggt, men vi kände att det kunde bli lite hårt, strikt, med så mycket grus.

P1010002
Staketet som var sommarens projekt. Det är lite kvar att stryka med roslagsmahogny här, andra sidan är helt omålad.

P1000998
Comments