asarp banner klar lång
Skärmavbild 2011-06-25 kl. 15.45.39

Hej och välkomna till vår renoveringsblogg! Vi heter Ida och Jerker och här kan ni ta del av vårt renoveringsprojekt. Det sägs att hus kommer till en och vi kan bara hålla med. Trots att huset är lite stort och det finns oerhört mycket att göra så föll vi för det första gången vi såg det. Läs mer...
Skärmavbild 2011-04-12 kl. 15.11.44
nedervaningA

overvaningA

• Förstuga
• Sal
• Salong
• Arbetsrum
• Kök
• Serveringsgång
• Allrum
• Fasad
• Utbyggnad
• Trädgård
• Flyglarna
Vinden
• Gårdsplan
2011
2010
2009
2008
2007

Egna slagbord

Länge har vi haft ett stort, mörkbrunt 1800-tals bord i salen. Bordet är ganska vackert, engelsk stil, med ett kraftigt svarvat stödben i mitten och två smäckrare ben på varje halvmåne, förlängning-smekanism och extraskivor. Tyvärr är extraskivorna fula, så vi har haft duk över hela tiden vilket är tröttsamt i längden. Dessutom funderar vi på något svenskare och vad är då svenskare än ett slagbord!? Inspirerad av hastbygget av bokhyllorna, som ändå blev bra, så satte jag igång med slagbord. Men, när jag ändå var på gång, varför inte göra fler? Som vanligt tog jag i lite mycket, det blev tre varav ett blev en julklapp till svärföräldrarna. Underredet gjordes av det virke jag hade liggande hemma, inte särskilt god kvalitet men torrt och helt ok för ett detta ändamål. Skivorna gjordes av torkade limträskivor köpta på byggvaruhuset. Stilen blev av vad jag tror är "öchöttskt" snitt, med fristående ben utan tvärslåar. Så, här nere står dom nu, ett par lite större, bredare, slagbord för några hundringar stycket.


P1010176

P1010178

P1010187
Comments

Bröllopsfesten i Åsarp

huset
Här kommer ett lite mer personligt blogginlägg, med bilder från bröllopet och festen. Vi vill bara meddela att det var fantastiskt, vi är så glada för bröllopet. Tänk att vi lyckades, att vi fick iordning huset så pass att vi kunde ha bröllopsfesten här, och vilken otrolig fest det blev! Alla de timmar vi lagt ner, i princip all vaken ledig tid månaderna innan bröllopet, allt slit var verkligen mödan värd. Det är också anledningen till att det varit tyst härifrån ett tag, vi har helt enkelt behövt ta igen oss. Men det kanske är bra med viloperioder, så får tankarna tid att samla sig i ett sånt här livsprojekt, och det ger även huset lite andrum. Tyvärr han inte putsen bli klar efter en del missöden med hantverkare, men vi lyckades klä huset i en bröllopsskrud som gjorde att man glömde skavankerna.

Tack alla som hjälpte till med bröllopsröjande, städande, matlagande och skrudande. Utan er hade den här underbara dagen inte varit möjlig, ni kommer finnas i våra hjärtan så länge vi lever.
Comments

Bildkavalkad på nästan färdiga rum

IMG_8975ab
Efter blogg-stiltje kommer storm. Nu när vårt bröllop är överståndet så finns i alla falla lite tid över till annat än arbete, bokstudier, renovering och bröllopsplanering. Så här kommer en bildkavalkad från den nästan färdiga hallen, köket, salen och tv-rummet som för tillfället agerar sovrum.
Comments

Pappspänna tak, inte så svårt som det ser ut!

DSC03917b
Jag har alltid hört, och trott, att pappspänna tak skulle vara svårt och ett hantverk på utdöende. Men så fel man kan ha. Efter att ha spännt ca 100 kvadratmeter så måste jag säga att det är riktigt enkelt och är man bara normalhändig så klarar man det galant. I och med att det faktiskt inte är så svårt så tycker jag inte heller att man kan tala om ett utdöende hantverk.

Det pappspännda taket har fått lite dåligt rykte, att det skulle vara svårt att sätta upp som sagt och vara skört. Men jag tycker det verkar överdrivet. Svårt och jobbigt att sätta upp är det alltså inte, det är snarare skönt att slippa slipa och spackla gipsskive-skarvar över huvudet. Skarvarna syns visserligen i taket jämfört tex med ett gipstak men jag tycker inte det stör, det ger snarare liv åt takytan. Visst är det lite skört, men det är gipsskivor också och dessutom så går det fint att laga. Vi lagade pappen i i vårt halltak utan problem, och det syns knappast alls nu efter en ommålning. Använd tunnt papper, vi använde kalkerpapper, riv den osymetriskt och limma fast den över hålet. Gör så i några omgångar så det blir starkare. När det sedan torkat kan man om man vill slipa med fint sandpapper i kanterna.

Här hittar du en arbetsbeskrivning med lite tips.
Comments

Äntligen, golven klara!

kil2
För några dagar sedan lades sista handen vid golvet, äntligen! Som vi berättat tidigare har det varit ett stort projekt som tog oss mycket längre tid än vi räknat med från början. Men då visst vi i och för sig inte att det skulle bli ett egenhändigt tillverkat golv eller att plankorna skulle ta slut när det var 9 kvm kvar. Nu när allting är klart är vi nöjda och glada, och egentligen har vi ju inte särskilt bråttom heller... Efter hand blir golven ljusare och vackrare ju mer de används och såpskuras, fler bilder ser ni här.

Nu kan vi börja koncentrera oss på andra saker, närmast till hands ligger kökstaket som Ida redan börjat på.
Comments

Skottgluggar i stora salen

DSC02610-2
I mitten på 80-talet satte man in nya fönster, utan att ta bort de gamla karmarna. Man satte alltså de nya fönstren med karm i de gamla karmarna vilket naturligtvis får följden att fönstren blir mindre. Dessutom isolerade man invändigt vilket gav djupa fönsternischer, utan att sätta dit fönsterfoder. Allt detta gör att fönstren nu ser ut som skottgluggar. Dessutom passade man på att sänka taket med ca 15 cm. Men det stannar inte där...

Läs mer...
Comments