asarp banner klar lång
Skärmavbild 2011-06-25 kl. 15.45.39

Hej och välkomna till vår renoveringsblogg! Vi heter Ida och Jerker och här kan ni ta del av vårt renoveringsprojekt. Det sägs att hus kommer till en och vi kan bara hålla med. Trots att huset är lite stort och det finns oerhört mycket att göra så föll vi för det första gången vi såg det. Läs mer...
Skärmavbild 2011-04-12 kl. 15.11.44
nedervaningA

overvaningA

• Förstuga
• Sal
• Salong
• Arbetsrum
• Kök
• Serveringsgång
• Allrum
• Fasad
• Utbyggnad
• Trädgård
• Flyglarna
Vinden
• Gårdsplan
2011
2010
2009
2008
2007

Skrapa, det kan någon annan göra sen!

Det är bara att inse, skavandet med trekantsskrapan är inte roligt hur man än gör. Det blir inte ens uthärdligt genom det beprövade tricket att smutta på ett gott glas vin och småprata samtidigt, vilket brukar göra det mesta lagom trevligt. Som tur är har vi kommit fram till och överens om att man inte alltid måste skrapa.

Att skrapa är inte alltid av godo. Visst, den färg man stryker på fäster ju inte hårdare än lagret under, så sitter det gamla färglagret dåligt bör man nog överväga att ta tjuren vid hornen och skrapa. Speciellt om man renoverar byggnadsdelar som slits hårt, som fönster. Har man t.ex. en fin gammal målning i taket eller om man vill plocka fram knivskarpa kanter i en vackert hyvlad list så kan man ta fram skrapan, men i övrigt så tar det ju en faslig tid och är oftast dödens tråkigt. Vi resonerar ungefär så att skrapa, det kan man oftast göra sen! Färglagren finns kvar och kommande ägare kan alltid skrapa om de har engagemanget, handlaget och tiden. Är man nyfiken av sig kan man ju alltid göra en färgtrappa i något undanskymt hörn. Det är nästan lite trevligt att tänka på alla de där färglagren som ligger dolda som osynliga minnen över svunna tider där under vårt färgval. Åtminstone intalar vi oss det.


IMG_0378
Så här går det med dörrspeglar om de målas flödigt med stenhård alkydoljefärg, de målas fast och har ingen möjlighet att röra sig efter luftfuktigheten.

IMG_0380
Så på en dörr skrapar vi alltid kring dörrspeglarna och tar bort all färg som sitter löst, resten får sitta kvar.
Comments

Hur skrapar man bäst ner ett limfärgsmålat tak?

DSC04360A
Att göra iordning ett gammalt tak är bland det jobbigaste man kan göra, tänk er ett flagnade tak i pärlspont målat med en alkydoljefärg lager på lager. Burr, jag ryser vid bara tanken och axelmusklerna krampar till som för att påminna om hur det var sist. Därför har vi nu dragit på nerskrapningen av sovrumstaket i det längsta, och på något konstigt vis har man hittat andra saker att syssla med fast sovrumstaket egentligen står på tur. Men nu är det gjort. Tidigare har vi använt oss av slipmaskin, en sk giraff. Men nu ville vi inte slipa, vi ville skrapa. Ja, ville och ville, men vill man behålla och se spåren från handhyveln i de gamla kilsågade takbrädorna så finns inte så många alternativ. Om nu inte taket är målat med limfärg vill säga. Här utvärderar vi lite olika metoder vi provat.
Comments