asarp banner klar lång
Skärmavbild 2011-06-25 kl. 15.45.39

Hej och välkomna till vår renoveringsblogg! Vi heter Ida och Jerker och här kan ni ta del av vårt renoveringsprojekt. Det sägs att hus kommer till en och vi kan bara hålla med. Trots att huset är lite stort och det finns oerhört mycket att göra så föll vi för det första gången vi såg det. Läs mer...
Skärmavbild 2011-04-12 kl. 15.11.44
nedervaningA

overvaningA

• Förstuga
• Sal
• Salong
• Arbetsrum
• Kök
• Serveringsgång
• Allrum
• Fasad
• Utbyggnad
• Trädgård
• Flyglarna
Vinden
• Gårdsplan
2011
2010
2009
2008
2007

Resultatet av kalkputs lagat med cementbruk

ruttet-timmer
Husets äldre revetering är förstås gjord med kalkputs. Vi vet inte när detta är gjort men gissningsvis någon gång sent på 1800-talet. Vid sekelskiftet eller strax efter brann vinden och då lades det alldeles säkert ny puts på den tillbyggda andravåningen. Det syns eftersom den här delen är belagd med tegelkläppor som utstockning och som fäste för putsen istället för ekpliggar med 5 cm mellanrum som man ser över nedervåningens fasad. Efter det här verkar en del mindre lagningar vara gjorda, allt med kalkbruk. Någon gång sent på 70-talet lagades putsen igen men nu med cementputs. Stora delar av fasaden är täckt med cement i varierande tjocklek och utan på det plastfärg. Över vissa områden är lagningarna i hela putsens tjocklek in mot timret, över andra har man fyllt på över den gamla kalkputsen.

Idag vet de flesta att man inte ska laga eller komplettera gammal kalkputs med cement, men det verkar det inte ha varit på 70-talet innan byggnadsvården började ge sig till känna. Innan vi rev fasaden var detta tydligt, med sprickor mellan de gamla delarna och de cementlagade. Bom (när putsen släpper från underlaget) fanns också allt som oftast i de här områdena. Efter att ha rivit putsen på fasaden och kunnat studera det lite närmare kan vi konstatera att så är fallet och att äldre lagningar med kalkputs knappt syns och verkar ha tålt tidens tand.

Här ovan ser ni vår otroliga murare Heike, han som åtagit sig att slå på de mellan fyra och sex centimetrarna kalkbruk över de 400 kvadratmetrarna fasad, för hand, själv. Han står och slår bort delar av timret, de delar som är eller varit ruttna och som ”konstigt nog” är placerade där cementputsen legat dikt an mot timret. Övriga delar verkar ha klarat sig fint, trots det yttre lagret av cement och plastfärg.

fasad1
På bilden här till vänster kan man se en del brungula områden i nederkant på nedre fönstret, där har de yttre delarna av timret och ekpliggarna ruttnat, precis över cementbelagda områden. Man skulle också kunna tänka sig att man lagat (med cement) just där det varit dåligt timmer innan, men jag kan tycka att det resonemanget faller på att det inte är ruttet nedanför lagningen. Skulle det varit ett så pass stort hål i kalkputsen så skulle vattnet även runnit ner nedanför de utsatta områdena. Cement mot trä verkar alltså inte vara någon bra idé.
Comments

Justus har ramlat ner på oss

justus-och-jerker
Som vi berättat tidigare så har vi all sköns projekt på gång och vi hinner inte riktigt med att dokumentera. Dessutom har en Justus trillat ner på oss. Nåja, trillat och trillat, inte det uttryck Ida skulle använda om man säger så, men farmor säger att om Sara Lidman får bestämma så är det så det går till. Barn sitter uppe i ett träd och väntar på att rätt föräldrar ska gå förbi, och då passar de på att ramla ner på dem. Livet är föränderligt och härligt!

Efter hand den närmsta tiden så kommer ett gäng retroaktiva blogginlägg om det som hänt på gården den senaste tiden som vi inte hunnit rapportera, fasader putsas, murar byggs, flyglar och ladugårdar lagas.
Comments

Ett guldkorn i renoveringsslitet

dsc04387
Mitt i allt renoveringsslit så kommer det ibland guldkorn som gör en extra glad över att man inte lät bygga ett nytt hus, och som utan tvekan väger upp för allt arbete. Här är ett sådant exempel. Just nu har vi fokuserat oss på herrummet och där på väggarna under flera lager av tapet, treetex och ännu fler tapeter så har vi hittat underbara schablonmålnigar som vi tror är från 1700-talet. De är ströplade på lumppapp som limmats upp mot lerklinade väggar, har ljus himmelsblå botten med vita och gröna lyror och ljust gula blommor däremellan. Troligtvis limfärg. Här på bilderna ser ni den del som vi tagit fram, ni får tänka er resten av väggen med samma mönster. Väggytan delades av med en bröstlist i fönsterhöjd, där nedre halvan var enbart klinad och målad i samma ljusblå som bottenfärgen som på den övre delen, men flera nyanser ljusare. Vackert! Om det har varit speglar målade där under bröstlisten vet vi inte eftersom den delen är förstörd, men det är ganska troligt. Vi som har bollat fram och tillbaka kring hur vi ska göra med väggarna i stora salen på nedervångingen, måla, speglar eller inte, schabloner, färger? Nu vet vi! Klicka vidare för några fler bilder.Läs mer...
Comments

Hur skrapar man bäst ner ett limfärgsmålat tak?

DSC04360A
Att göra iordning ett gammalt tak är bland det jobbigaste man kan göra, tänk er ett flagnade tak i pärlspont målat med en alkydoljefärg lager på lager. Burr, jag ryser vid bara tanken och axelmusklerna krampar till som för att påminna om hur det var sist. Därför har vi nu dragit på nerskrapningen av sovrumstaket i det längsta, och på något konstigt vis har man hittat andra saker att syssla med fast sovrumstaket egentligen står på tur. Men nu är det gjort. Tidigare har vi använt oss av slipmaskin, en sk giraff. Men nu ville vi inte slipa, vi ville skrapa. Ja, ville och ville, men vill man behålla och se spåren från handhyveln i de gamla kilsågade takbrädorna så finns inte så många alternativ. Om nu inte taket är målat med limfärg vill säga. Här utvärderar vi lite olika metoder vi provat.
Comments

Grovingångens vara eller icke vara - ny tillbyggnad

Asarp utbyggnad3
Just nu så känns renoveringen lite spretig. Man skrapar ett tak där, målar lite i ett rum, sätter upp väggar i ett annat, jobbar på en gästtoalett, och så håller man på sådär och duttar. Det känns som om allt står stilla, men det gör det förstås inte. Men det finns något som lyser upp i byggmörkret! Förutom att våren är här så har vi har anlitat en murare som kommer och ska putsa huset, äntligen, och han tänkte börja redan i slutet på den här månaden! Ojoj, plötsligt blir det bråttom med utbyggnaden, den lilla ryggsäck vi tänkte bygga på gaveln vid köket. Ytterligare en sak att ta itu med helt enkelt.

På bilden ovan ser ni ungefärliga proportioner och hur det är tänkt att se ut. Det som inte är klart är storleken. Bakom "ryggsäcken" så ska vi ha en uteplats med trädgårdsmöbler eftersom det är söderväggen. Där kommer det bli riktigt trevligt att sitta och dricka sitt morgonkaffe i skydd för vinden.

Utbyggnaden var till en början tänkt att vara en enkel köksingång, men med plats för en tvättpelare. Vi tänkte att det kunde vara smidigt att ha den där, nära tvättlinan på sommaren och så slipper vi förstöra det fina badrummet på nedervåningen. Men då kom vi på, vi ska ju ha barn! Snart! Oj. Vore det inte bra att kunna klä av knodden sina leriga regnkläder, och ha plats att sitta? Dessutom, vad gör man då av barnvagnen, den måste ju också få plats. Plötsligt växte projektet till en stor grovingång inklusive klädvård.

Tyvärr skapar det problem. Vi får nog inte plats med allt detta i en liten utbyggnad, utan måste då bygga in köksfönstret på gaveln. Nej, usch. Stå diska och titta in i en groventre istället för ut i naturen. Så just nu står vi och velar, en större grovingång och klädvård. Eller något litet, kanske bara en grovingång? Eller bara en tvättpelare? Den som lever får se...
Comments

Erfarenheter av färg från olika tillverkare

DSC040391
Sysslar man med byggnadsvård så snöar man förr eller senare in på färg. Linoljefärg och tempera ligger nog närmast till hands att börja fördjupa sig i. Men vilken färgertilverkare är bäst? Billigast? Här berättar vi lite kort om de erfarenheter vi har kring olika tillverkare. Klicka vidare för att läsa mer. Läs mer...
Comments