Skärmavbild 2011-06-25 kl. 15.45.39

Hej och välkomna till vår renoveringsblogg! Vi heter Ida och Jerker och här kan ni ta del av vårt renoveringsprojekt. Det sägs att hus kommer till en och vi kan bara hålla med. Trots att huset är lite stort och det finns oerhört mycket att göra så föll vi för det första gången vi såg det. Läs mer...
Skärmavbild 2011-04-12 kl. 15.11.44
Planlösning nedre botten2

Planlösning övervåningen

asarp banner klar lång

Att renskrapa ett limfärgat trätak


Att renovera ett gammalt tak är bland det jobbigaste man kan göra, tänk er ett flagnande tak i pärlspont målat med en alkydoljefärg lager på lager. Burr, jag ryser vid bara tanken och axelmusklerna krampar till som för att påminna om hur det var sist. Därför har vi nu dragit på nerskrapningen av sovrumstaket i det längsta och på något konstigt vis har man hittat andra saker att syssla med fast sovrumstaket egentligen står på tur. Men nu är det gjort. Tidigare har vi använt oss av slipmaskin, en sk giraff. Men nu ville vi inte slipa, vi ville skrapa. Ja, ville och ville, men vill man behålla och se spåren från handhyveln i de gamla kilsågade takbrädorna så finns inte så många alternativ. Om nu inte taket är målat med limfärg vill säga! Här utvärderar vi lite olika metoder vi provat för att renskrapa ett limfärgat tak.

De olika teknikerna är provade på samma tak, taket i blivande arbetsrummet, förutom slipningen som gjordes i köket men som är av samma typ. Taket är kilsågat och handhyvlat utan några profileringar.



Skrapa
Att ta fram skrapan är ibland enda alternativet och allt som oftast även det bästa alternativet. Men inte när det gäller tak, just där går min gräns när man väger in saker som axelkramper och tidsåtgång i förhållande till slutresultat. Om man nu inte har ett fantastiskt vackert målat tak förstås, då tycker jag att det kan få ta år om det så behövs.

• Limfärg sitter ganska löst, så det är ändå förhållandevis lätt att skrapa.
• Är virket som ska skrapa handhyvlat så försvårar det en del. Ibland får man får dra skrapan snett och mot fiberriktningen föra att komma ner och få hyfsat trärent.
• Det gör ont i armarna, man måste ta vilopauser och dela upp arbetet på flera dygn. Räkna med rejäl träningsvärk dagen efter.
• Det tar tid att skrapa. En kvadratmeter tar ca 2 timmar att skrapa med riktigt bra, men inte helt perfekt, resultat. Detta trots att jag är ganska van skrapare och är stark, men kanske har lite dålig uthållighet i musklerna vilket gör att jag måste ta ner och vila armarna allt som oftast.
Resultatet blir mycket bra om man är lite försiktig med skrapan och inte gräver ner kanterna i virket allt för ofta.



Slipa
Att slipa är ingen favoritmetod, men det går fort och är smidigt. Jag börjar bli rädd för slipdamm, men är man inte lika oäven mot slipdamm eller har bra skydsutrustning kan det här vara en bra metod. Speciellt om man har ett helt platt tak.

• Att använda en slipgiraff är helt klart bekvämt, man går runt på golvet hållandes en stång i brösthöjd.
• Det dammar något fruktansvärt, se bilden nedan. I det här fallet användes ändå en bra dammsugare kopplad till slipen.
• Det går fort, i genomsnitt 20 minuter per kvadratmeter.
Slutressultatet blir sådär, även om slipplattan är följsam så är det svårt att komma åt i håligheter. Man slipar bort topparna och plattar helt enkelt till taket, som att slipa ett golv.
• Kostar gör det, om man nu inte har maskinen hemma. 700 kr för en helg inklusive slippapper.



Tvätta ner
I byggnadsvårdslitteratur rekommenderar man offta att tvätta ner gamla limfärgade tak. Inte heller det blev någon favoritmetod även om det är en bra metod. Det är så in i vassen slaskigt. Men som sagt, den funkar, och det blir trärent.

Otroligt slaskigt och det stänker överallt, täck allt och alla inklusive ansikte.
• En borste med ett skaft blir någorlunda bekvämt, men det är många gånger man ska upp och ner mellan taket och hinken och dessutom behöver man trycka ganska hårt.
• Det tar faktiskt tid, vi behövde tvätta i flera omgångar, på vissa ställen uppåt 6 gånger, för att få det någorlunda rent. Tidsåtgången för alla tvättomgångar inklusive torkande på golvet var ca 45 min per kvadtratmeter.
Slutresultatet blir mycket bra. Är man inte nöjd så är det bara tvätta en gång till, till slut blir det trärent.



Tapetklister och skrapa
Det här blev min absoluta favoritmetod. Nackdelen med att tvätta ner är att vattnet, naturligtvis, rinner av direkt. Här kommer man runt det och får fukten att stanna kvar. Man rollar på cellulosaklister (utan plast), sen tar man bara en bred spackelspade och skrapar av det hela. Slutresultatet blir bra och det går fort, men det är rätt kletigt.

Är kladdigt och man behöver definitivt skydda golvet. Stora limfärgsklumpar fastnar under fötterna.
• Det kan kleta igen springorna mellan brädorna om man inte är försiktig.
• Vid tjockare limfärgsskickt kan man behöva rolla och skrapa två gånger, men det går fort. Ca 20 min per kvadratmeter.


DSC04328a
Här är reglarna med treetexen nerriven. Under fanns detta, delar av ett pappspännt tak och under det limfärgade plankorna.

DSC04331a
Färdigskrapat.

DSC03447A
En slipgiraff i handen, damm överallt!

DSC04360a
Det färdiga taket i köket.