asarp banner klar lång
Skärmavbild 2011-06-25 kl. 15.45.39

Hej och välkomna till vår renoveringsblogg! Vi heter Ida och Jerker och här kan ni ta del av vårt renoveringsprojekt. Det sägs att hus kommer till en och vi kan bara hålla med. Trots att huset är lite stort och det finns oerhört mycket att göra så föll vi för det första gången vi såg det. Läs mer...
Skärmavbild 2011-04-12 kl. 15.11.44
nedervaningA

overvaningA

• Förstuga
• Sal
• Salong
• Arbetsrum
• Kök
• Serveringsgång
• Allrum
• Fasad
• Utbyggnad
• Trädgård
• Flyglarna
Vinden
• Gårdsplan
2011
2010
2009
2008
2007

Erfarenheter av färg från olika tillverkare

DSC040391

Sysslar man med byggnadsvård så snöar man förr eller senare in på färg. Linoljefärg och tempera ligger nog närmast till hands att börja fördjupa sig i. Men vilken färgertilverkare är bäst? Billigast? Här berättar vi lite kort om de erfarenheter vi har kring olika tillverkare.


Linoljefärg
Även om det finns fler mindre tillverkare så verkar de tre stora vara Gysinge, Ottosson och Allbäck. Jämför man burkar om ca 3 L så ser det till dags dato ut såhär prismässigt.

Gysinge 233 kr/L
Ottosson 205 kr/L
Allbäck 286 kr/L

Sedan tillkommer förstås frakt, och beställer man mycket så är nog Gysinges 99 kr frakt oavsett hur mängd ett ganska bra pris.

Själv använder vi för det mesta Gysinges, men ibland är den trög så in i norden att stryka ut. Speciellt om det är lite kyligare, som i vår verkstad vintertid. Som exempel kan jag nämna de tre burkar grön umbra vi hittills köpt, de har varit extremt trögflytande, som messmör i konsistensen fast segare! Som tur är så använder man den aldrig helt oblandad. Går det riktigt trögt så spär vi ibland med terpentin, speciellt vid grundningar, men oftast försöker vi undvika det då man ändrar färgens kvalité och slutresultat skiljer sig lite. Dessutom är terpentin rejält allergiframkallande. Ottossons känns ungefär som Gysines, men vi har fastnat för gysinges ffa med tanke på på ett för gysinge förhållandevis bra pris, speciellt med den billiga frakten eftersom det ofta blir ganska stora mängder. Enkelt och trevligt är det att beställa från hemsidan också. Allbäcks (vita) känns lite mer lättflytande, och då skulle man kunna tänka sig att den inte täcker så bra, men vi har inte reagerat över att den täcker sämre. Men det kan jag inte svära på, har målat för lite med Allbäcks för att kunna bedömma det. Synd att den är så pass dyr. Gysinges matta luktar verkligen förjäkligt, vi använde en 9-litare till några tak men den beställler vi inte igen. Noterbart är att gysinges gröna umbra för mig skiljer sig mycket jmf med om jag beställer pigment från dem och blandar egen färg, konstigt.

Tempera
Vi har blandat egen i ganska stora mängder och varianter utifrån Milis recept. Det stämmer inte riktigt med färgprovrna i boken, förstås, man får prova sig fram tills man hittar rätt. Härligt att jobba med på något vis, lite väl rinnigt i konsistensen så man får vara försiktig med stänk. Så illa luktar det inte under torkningsperioden heller, som en del verkar tycka. Enkel att göra, och vacker! Bilden ovan visar brorsans väggmålning i egenblandad äggoljetempera. På möbler är ju annars polerad äggskalsblank tempera en favorit! Det tar ju tyvärr långt tid på sig att torka, varierar men är hos oss yttorr för ommålning på ett-några dygn. Sedan flera veckor innan den oxiderat ordentligt, och nu är den både stark och tålig. En liten burk grön Ovolin tempera har jag använt, för lite för att uttala mig men den verkade ok. Köpte, dyrt som fasiken med frakt, tyska Auro vit matt tempera. Den var tänkt som takfärg men den täckte inte efter tre lager på vit takpapp(!) så den blir det aldrig mer heller. Vi tvingades måla en omgång till med gysinges matta linoljefärg, men den vill vi som sagt inte heller ha i fortsättningen. Kanska blir det traditionell limfärg, eller kanske Ovoloins matta i taket i de andra rummen. Det verkar som Ovolins färger fått en hel del goda omdömen.

För att få en sån rättvis bild som möjligt av de olika färgerna så är det nog bra att fler säger sin mening. Läs mer om andras erfarnheter i byggahus forum. Där kan ni läsa om en drös linoljefärgskonsumenters tankar och erfarenheter kring färg.